Cum prevenim afecțiunile vocale în sezonul rece
Schimbările de temperatură și vremea din sezonul rece ne influențează organismul. Factorii meteorologici precum umiditatea aerului, presiunea atmosferică sau curenții de aer produc modificări ale mediului, iar organismul nostru se adaptează prin procesele fiziologice însă uneori determină simptome sau agravarea anumitor boli.
Factori de risc
Frigul şi aerul uscat sunt medii propice pentru virusuri din cauza mucoasei uscate ce reprezintă stratul protector al gâtului, traheei şi al sinusurilor. Astfel, virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala. De cele mai multe ori, pe timp de iarnă, ne confruntăm adesea cu pierderea vocii, o problemă a corzilor vocale care nu mai vibrează corect.
Rolul mucoasei bucale și faringiene
Aerul uscat din camerele încălzite poate determina apariţia unei senzaţii de uscăciune a gâtului, mai ales dimineaţa când ne trezim. Mucoasa din tractul respirator are o funcție protectoare. Filtrează corpurile străine și îi transportă cu ajutorul cililor în faringe.
De acolo sunt înghițite cu salivă și devin inofensive odată ajunse în stomac. Doar când acest proces este perturbat, apar afecțiuni ale gâtului. Uscăciunea mucoasei bucale și faringiene provoacă afecțiuni ale vocii, determinând tuse, răgușeală, dureri în gât, voce slăbită sau pierderea temporară a vocii. În sezonul rece, infecțiile precum laringita se pot agrava.
Schimbările bruște de temperatură, dintre interior și exterior, joacă un rol foarte important. Anumite categorii profesionale, precum cantăreții, actorii, speakerii sau profesorii sunt mult mai vulnerabile, căci suprasolicitarea vocii cauzează inflamația corzilor vocale.
Cum poți preveni afecțiunile vocale
Pentru a preveni toate aceste afecțiuni ale vocii, trebuie să te îmbraci adecvat – nici prea subțire, nici prea gros pentru a evita supraîncălzirea organismului, trebuie să îți protejezi extremitățile prin purtarea de căciuli, mănuși, șosete. Nu uita de hidratare, cu lichide nici prea reci, dar nici fierbinți, de pauzele vocale care permit vocii să se odihnească și de comprimatele de supt care ajută la ameliorarea acestor probleme.
Cu o compoziție specială, de oligominerale și acid hialuronic, ce formează o peliculă protectoare pe mucoasa bucală și faringiană, timp de 24 de ore, GeloRevoice® , un produs recomandat de farmaciști, ajută la regenerarea zonelor iritate și la ameliorarea simptomelor de răgușeală, usturime, gât iritat și nu numai. GeloRevoice® este recomandat tuturor persoanelor ce își folosesc vocea zi de zi și poate fi folosit de adulți, de copiii de peste șase ani, poate fi utilizat în timpul sarcinii și al alăptării și, totodată, poate fi folosit de către diabetici.
Prevenția este la îndemâna fiecăruia și e cea mai simplă metodă prin care ne putem bucura de frumusețea oricărui anotimp, fără alte griji.