+4021.211.85.68 office@chimimport.ro

VOCEA

cel mai important instrument al comunicării

Vocea e ceva ce împărtășim cu ceilalți. Fără voce nu poți să cânți, să țipi, să plângi sau să râzi. Dar vocea este mai mult decât un conglomerat de sunete. Vocea spune multe despre personalitatea și starea noastră. De exemplu, din tonul vocii ne putem da seama dacă cineva e supărat, fericit, enervat sau relaxat. Dar cum ne putem dezvolta vocea și cum ne afectează sunetul ei personalitatea?

Vocea ca reflexie a personalității noastre

Fiecare voce e unică. Chiar dacă fiecare dintre noi avem un anumit timbru, acesta nu e la fel în fiecare zi. Vocea noastră e afectată de sănătate și starea pe care o avem.

Dacă ne e frică sau dacă ceva ne displace, avem senzația de voce gâtuită. Mușchii se tensionează, inclusiv în zona corzilor vocale. Acest lucru intervine în comunicare și schimbă vocea în mod considerabil. Fie că ne place sau nu, ceilalți observă schimbările din voce. Chiar și în stările depresive ni se modifică vocea. Devine mai slabă și înceată, iar corzile vocale se închid mai încet și produc o voce mai joasă decât de obicei. Iar în cazul unei stări de bine vocea este mai ascuțită mai clară și mai puternică.

Funcțiile corzilor vocale

Corzile vocale joacă un rol esențial în comunicare.

Despre importanța vocii în comunicare

Vocea este cel mai important instrument de comunicare, însă mulți îi dau importanță doar odată ce apar primele semne ale afecțiunilor vocii. Problemele tipice întâlnite în rândul oamenilor care se folosesc de voce în mod intens la locul de muncă sunt răgușeala, tusea și durerile în gât. Dar ce poți să faci ca să previi afecțiunile vocii?

Afecțiunile vocii în rândul profesioniștilor

Pentru actori și cântăreți antrenarea vocii înaintea de-a interpreta este destul de importantă. De asemenea, tehnicile de respirație și o postură bună sunt tehnici luate în considerare de profesioniștii care își folosesc vocea în job-ul de zi cu zi. Pentru restul, aceste tehnici nu sunt la fel de importante, deși ar trebui aplicate și în rândul profesorilor sau agenților de vânzări. De regulă, în cazul uzurii vocii mucoasa faringiană și orală este afectată, astfel gura devine uscată. Este important să acționezi încă de la primele simptome ale afecțiunilor vocii.

Comprimatele de supt GeloRevoice® hidratează mucoasa faringiană și orală. Odată intrate în contact cu saliva, se formează pelicula Hydro-Depot®, care servește drept strat protector pentru mucoasă.

Principalul disconfort al oamenilor care comunică mult este gura uscată

GeloRevoice - Functiile corzilor vocale

Ce poți să mai faci ca să scapi de sindromul gurii uscate?

Saliva are mai multe roluri importante:

Are efect antibacterian, accelerează vindecarea rănilor și înmoaie mâncarea pentru a fi înghițită cu ușurință. În plus, saliva permite buna funcționare a limbii și deci buna comunicare.

Oricine vorbește mult la locul de muncă știe ca problema principală: este senzația de uscăciune a gurii și îngreunarea mișcării limbii. Astfel, pronunțarea cuvintelor se îngreunează și încep ticurile enervante, cum ar fi plescăitul.

Poți scăpa de senzația de gură uscată hidratându-te cu lichide, dar și prin alte mijloace care stimulează salivarea (de ex suptul unui comprimat).

Antrenează-ți vocea!

O voce puternică denotă încredere în sine. E o parte importantă din comunicare. Emoțiile, cum ar fi stresul, anxietatea și fericirea pot influența vocea. Îți poți îmbunătăți vocea folosindu-te de câteva trucuri:

– Exerciții de încălzire a vocii, făcute dimineața
– Exerciții de respirație
– Căscatul mai des pentru a întări claritatea
– Exerciții de dicție

Cele mai frecvente afecțiuni ale vocii și cum le putem trata

Orele întregi de vorbit sau cântat, aerul uscat din atmosferă, provenit de regulă de la aerul condiționat sau de la calorifere, fumul de țigară, îngreunarea respirației de la o răceală – toate acestea reprezintă factori care usucă mucoasa bucală și faringiană și provoacă afecțiuni ale vocii, determinând răgușeală, tuse, dureri în gât sau pierderea temporară a vocii.

Răgușeala

Răgușeala trebuie tratată de medic sau independent, în funcție de cauză. În cazul unei infecții care apare în cursul unei răceli, trebuie să consulți medicul. Pentru răgușeala cauzată de o suprasolicitare a vocii sau de aerul uscat, soluția este umezirea de lungă durată.

Comprimatele cu Hydro Depot, cum ar fi GeloRevoice®,  hidratează mucoasa rapid și pentru o lungă perioadă. Simptomele precum răgușeala, tusea și usturimea gâtului se vor diminua considerabil. Durerile în gât Tractul respirator superior, care include nasul, sinusurile și faringele, intră în contact cu multe substanțe în timpul respirației. Durerile în gât apar atunci când mucoasa din tractul respirator este iritată de toxinele din aer, sau când intră în contact cu aer uscat și germenii patogeni. Răceala Simptomele răcelii încep adesea cu o durere în gât sau răgușeală. Alte simptome apar pe parcurs, precum dureri de cap, frisoane și tuse.

Pentru a neutraliza virușii, corpul reacționează dezvoltând o reacție inflamatorie la nivelul zonei afectate. Mucoasele se înroșesc, se inflamează și exercită o presiune pe nervii din zona afectată. Nervii trimit un semnal creierului și simți o durere în gât. E important să combați imediat aceste simptomele cu medicamente, băuturi calde și repaus.

Suprasolicitarea vocii

Pe lângă agenții patogeni, durerile în gât sunt cauzate adesea de suprasolicitarea vocii din diverse motive: vorbit prea mult, prea tare sau cântat pentru o perioadă lungă. Pe lângă dureri în gât, pot apărea răgușeală și tuse, în cel mai rău caz, îți poți pierde vocea.

Aerul uscat, aerul poluat și fumul

Mucoasa din tractul respirator are o funcție protectoare. Filtrează corpurile străine și îi transportă cu ajutorul cililor în faringe. De acolo sunt înghițite cu salivă și devin inofensive odată ajunse în stomac. Doar când acest proces este perturbat, apar afecțiuni ale gâtului.

Există mulți factori externi care afectează gâtul și mucoasa. Dacă stratul protector este afectat, agenții patogeni și factorii toxici din aer pot ataca ușor mucoasa și irita celulele. Stratul de aer duce la vibrarea corzilor vocale și produce sunetele. Aerul uscat duce și la uscarea mucoaselor, acestea pierzându-și elasticitatea.

Comprimatele de supt GeloRevoice® ameliorează aceste afecțiuni ale vocii. Ele acționează asupra durerilor în gât prevenind tusea uscată și pierderea vocii. Adoptând o alimentație sănătoasă, hidratându-te corespunzător și respectând câteva reguli,  vocea ta se va menține sănătoasă un timp îndelungat.

Cum prevenim afecțiunile vocale în sezonul rece

Schimbările de temperatură și vremea din sezonul rece ne influențează organismul. Factorii meteorologici precum umiditatea aerului, presiunea atmosferică sau curenții de aer produc modificări ale mediului, iar organismul nostru se adaptează prin procesele fiziologice însă uneori determină simptome sau agravarea anumitor boli.

Factori de risc

Frigul şi aerul uscat sunt medii propice pentru virusuri din cauza mucoasei uscate ce reprezintă stratul protector al gâtului, traheei şi al sinusurilor. Astfel, virusurile invadează mucoasa şi încep să se dezvolte, cauzând răceala. De cele mai multe ori, pe timp de iarnă, ne confruntăm adesea cu pierderea vocii, o problemă a corzilor vocale care nu mai vibrează corect.

Rolul mucoasei bucale și faringiene

Aerul uscat din camerele încălzite poate determina apariţia unei senzaţii de uscăciune a gâtului, mai ales dimineaţa când ne trezim. Mucoasa din tractul respirator are o funcție protectoare. Filtrează corpurile străine și îi transportă cu ajutorul cililor în faringe.

De acolo sunt înghițite cu salivă și devin inofensive odată ajunse în stomac. Doar când acest proces este perturbat, apar afecțiuni ale gâtului. Uscăciunea mucoasei bucale și faringiene provoacă afecțiuni ale vocii, determinând tuse, răgușeală, dureri în gât, voce slăbită sau pierderea temporară a vocii. În sezonul rece, infecțiile precum laringita se pot agrava.

Schimbările bruște de temperatură, dintre interior și exterior, joacă un rol foarte important. Anumite categorii profesionale, precum cantăreții, actorii, speakerii sau profesorii sunt mult mai vulnerabile, căci suprasolicitarea vocii cauzează inflamația corzilor vocale.

Cum poți preveni afecțiunile vocale

Pentru a preveni toate aceste afecțiuni ale vocii, trebuie să te îmbraci adecvat – nici prea subțire, nici prea gros pentru a evita supraîncălzirea organismului, trebuie să îți protejezi extremitățile prin purtarea de căciuli, mănuși, șosete. Nu uita de hidratare, cu lichide nici prea reci, dar nici fierbinți, de pauzele vocale care permit vocii să se odihnească și de comprimatele de supt care ajută la ameliorarea acestor probleme.

Cu o compoziție specială, de oligominerale și acid hialuronic, ce formează o peliculă protectoare pe mucoasa bucală și faringiană, timp de 24 de ore, GeloRevoice® , un produs recomandat de farmaciști, ajută la regenerarea zonelor iritate și la ameliorarea simptomelor de răgușeală, usturime, gât iritat și nu numai. GeloRevoice® este recomandat tuturor persoanelor ce își folosesc vocea zi de zi și poate fi folosit de adulți, de copiii de peste șase ani, poate fi utilizat în timpul sarcinii și al alăptării și, totodată, poate fi folosit de către diabetici.

Prevenția este la îndemâna fiecăruia și e cea mai simplă metodă prin care ne putem bucura de frumusețea oricărui anotimp, fără alte griji.

Beneficiile training-ului vocal

Cum să-ți antrenezi vocea

La sala de fitness nu există aparate pentru a-ți antrena vocea, dar asta nu înseamnă că nu trebuie să o faci. O voce puternică și plăcută înseamnă o voce clară, cu intonație și pronunție corectă. O astfel de voce atrage oamenii și îmbracă omul respectiv într-o aură de încredere în sine la fel de puternică. Unii oameni au o voce puternică de la natură, alții trebuie să învețe să și-o folosească. E vocea mai mult decât un instrument de comunicare?

Un discurs bun sau o contribuție semnificativă în cadrul unei dezbateri depinde de ce anume spui. Dar dacă nu se înțelege ce spui, atunci reflectă faptul că nu ai încredere în tine sau în afirmațiile tale. Vocea este astfel o parte importantă din orice conversație. Așadar, iată care sunt cele mai simple și eficiente modalități de a avea o voce sănătoasă.

Trucuri pentru voce

Dimineața fă următorul exercițiu: Uită-te peste umăr și trage aer în piept. Oftează și apoi mișcă-ți capul în față și în spate, apoi uită-te în față. Zâmbește. Exercițiul acesta te relaxează nu doar pe tine, ci îți relaxează și cozile vocale. Gândește-te la mâncarea ta preferată și pronunță după aceea ‘’mmmh’’. Ține minte acest exercițiu de fiecare dată când simți că nu îți poți controla vocea.

Pune-ți un dop sau degetul mare între dinții incisivi. Citește un text scurt, cât de corect și tare poți. Acum îndepărtează dopul sau degetul și citește textul iar. Poți observa o îmbunătățire în pronunție.

Exersează cât de des poți. Ca să îți antrenezi respirația, aprinde câteva lumânări și pune-le în cerc. Trebuie să le stingi pe toate deodată. În timp, vei învăța cum să stingi mai mult de 8 lumânări.

Cum îți menții sănătatea vocii

Oricine care a avut un concert sau un eveniment în care a trebuit să vorbească în fața unui public numeros a simțit următoarele lucruri: mâini transpirate, gură uscată. În cazul în care ai gura uscată, e recomandat să ai un pahar de apă la îndemână din care să iei înghițituri mici. În plus, poți folosi comprimate de supt care ajută la hidratarea mucoasei bucale și faringiene precum GeloRevoice®.

Îmbunătățirea considerabilă a vocii se datorează triplului său principiu de acțiune – efectul efervescent și mineralele stimulează glandele salivare. Componentele gelifiante (acid hialuronic, carbomer și xanthan) formează, în prezența salivei, stratul de Revoice Hydro-Depot®. Stratul se împrăștie în gură și în gât și formează o peliculă protectoare pe mucoasa orală și faringiană. Comprimatele de supt GeloRevoice® ameliorează afecțiuni ale vocii precum dureri în gât, tuse, răgușeală, pierderea temporară a vocii, disfagie.

Așadar, nu uita să urmezi câteva sfaturi simple și reguli de prevenție, iar vocea ta va fi antrenată să facă față tuturor provocărilor.

GeloRevoice - sanatatea vocii
GeloRevoice - antrenare voce
GeloRevoice - training vocal
Distribuitor - ChimImportExport - Plurimex SRL

Str. Tunari 26, 020527, sector 2, București, România
Contact: 0040 21 2118568, 0040 21 2107687, 0040 21 2104469 | Fax: 0040 21 2107421, 0040 21 2101259 |
E-mail: office@chimimport.ro | www.chimimport.ro |
Facebook: Chimimportexport

TERMENI ȘI CONDIȚII | PRIVACY POLICY